Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’deki Gençlerin Müzik Atlası

Türkiye’deki Gençlerin Müzik Atlası

Gençlerin hangi müzik türlerini ve sanalatçıları, hangi platformları tercih ettiğini detaylı şekilde inceleyen Twitter araştırması; gençlerin müzikte ilgi alanlarını gösteriyor.

Allianz Platformu Motto Müzik, yaş gününü kutlamak için Türkiye’nin yayımladığı müzik haritasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Antalya’da üniversite öğrencisi olan 20 bin 815 Twitter kullanıcısı ile çalışma hayatındaki 14 bin 906 genç yetişkin olmak üzere 35 bini aşkın gencin, 2015 yılında Twitter platformunda yaptığı paylaşımları inceliyor.

Araştırma, gençlerin müzik ve dijital dünya ile ilişkilerinin yanı sıra eğlence anlayışlarına da ışık tutuyor.

-Twitter’da paylaşılan YouTube bağlantılarından yüzde 90’ının müzik içerikli olduğunu ortaya çıkaran araştırma, bu paylaşımların yarısının da Türkçe pop kategorisinde olduğunu açıklıyor.

Türkçe içerik zirvede

Sosyal medya araştırma şirketi Gonzo Insight tarafından yapılan araştırma, gençlerin en çok ilgilendikleri müzik türünün yüzde 50 ile Türkçe pop olduğunu ortaya koyuyor. Türkçe popu sırasıyla, alternatif pop, türkçe rock, özgün müzik, arabesk ve fantezi izliyor.

Öğrencilerin en az ilgilendikleri müzik türleri heavy metal ve caz olurken, genç çalışanların en az ilgilendikleri müzik türleri ise rap, caz, soundtrack, heavy metal ve R&B.

En çok paylaşılan sanatçı: Sezen Aksu

Allianz Platformu Motto Müzik’in müzik haritasının genel sonuçlarına göre, en çok paylaştıkları sanatçı, geçtiğimiz günlerde sahnelere veda ettiğini duyuran Sezen Aksu. Araştırmada Sezen Aksu’nun ardından sırasıyla Ahmet Kaya, Teoman ve Gülşen geliyor. İlk ondaki diğer isimler, sırasıyla Sıla, Halil Sezai, Yıldız Tilbe, Koray Avcı, Cem Adrian ve Birsen Tezer.

Sezen Aksu’nun, Türkçe pop kategorisinin de en çok paylaşılan sanatçısı olduğu ortaya koyulan araştırmada, Gülşen ve Sıla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Türkçe rock’ın birincisi Teoman’ı, Duman ve Haluk Levent, özgün müziğin birincisi Ahmet Kaya’yı Koray Avcı ve Zülfü Livaneli, alternatif popun birincisi Cem Adrian’ı Birsen Tezer ve Yüzyüzeyken Konuşuruz izliyor.

Gece yarısından sonra Türkçe Rock başlıyor

Alternatif popun en çok paylaşıldığı saat aralığı öğleden sonra 5 ve 6 arasındayken, Türkçe pop, akşam 6 ve 7 arasında tavan yapıyor. Özgün müzik gece 10 ve 11 arasında kendini gösterirken, Türkçe rock, gün içerisinde en çok gece yarısından sonra, 1 ve 2 arasında paylaşılıyor.

Gençler en çok gitara ilgi duyuyor

Araştırmada gençlerin müzik aletleri ile ilgisi de ölçülüyor. Araştırmada, öğrencilerin yüzde 22’sinin, genç çalışanların ise yüzde 33’ünün müzik aletleri ile ilgili olduğu görülürken, her iki grubun en çok ilgilendiği müzik aletinin gitar olduğu ortaya çıkıyor.

Yüzde 47 ile birinciliğe oturan gitarı, yüzde 19 ile bağlama, yüzde 13 ile piyano, yüzde 12 ile flüt ve yüzde 9 ile klarnet takip ediyor.

YouTube açık ara önde

Araştırma, müzikle ilgili dijital mecralardan gençlerin yüzde 65’inin YouTube’a, yüzde 14’ünün Vine’a yüzde 7’sinin ise Shazam’a ilgi gösterdiklerini ortaya koyuyor.

 

1458723694_gonzo_insight_infografik1

“Eğlence” denince akla…

Araştırmaya göre “eğlence” denince, öğrencilerin aklına yüzde 35 ile gece eğlencesinin, çalışan gençlerin ise aklına yüzde 46 ile sosyal medyanın geldiği anlaşılıyor.

Öğrencilerin eğlence anlayışları içinde en popüler ikinci başlığın yüzde 18 ile sosyal medya, üçüncüsünün yüzde 12 ile aşk olduğu ortaya koyulurken, dördüncü sırayı yüzde 8 ile alışveriş ve televizyon izlemek paylaşıyor.

Çalışan gençlerin eğlence ile ilgili en popüler ikinci yanıtı yüzde 12 ile yılbaşı olurken, televizyon izlemek yüzde 11 ile üçüncü, oyun oynamak yüzde 8 ile dördüncü ve aşk yüzde 6 ile beşinci sırada yer alıyor.

Kaynak: MarketingTürkiye

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top